Αναστασία Φιλιμόνοβα
+30 698 792 29 15
takegive@mail.ru
Εκατερίνα Ζουϊκόβα
+30 698 792 30 60
e.b.zhuykova@gmail.com

email: soulintravel.greece@gmail.com
Διευθυνση: Ναυπλιο, Παροδος 25ης Μαρτιου 6

Διδάκτωρ Ψυχολογίας, κλινική ψυχολόγος. Συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Συντονίστρια ομάδων ψυχοθεραπείας. Συντονίστρια συστημικών αναπαραστάσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Επόπτρια.
Κλινική ψυχολόγος. Ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακή θεραπεύτρια, αφηγηματική ψυχοθεραπεύτρια, εμπειρογνώμονας στον τομέα της τοποθέτησης των παιδιών χωρίς γονική φροντίδα σε αναδοχές οικογένειες. Συντονίστρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επόπτρια στον τομέα της οικογενειακής ψυχοθεραπείας και της οικογενειακής διευθέτησης.

Οικογενειακή συμβουλευτική

Ο στόχος αυτής της εργασίας δεν είναι μόνο να λύσει το πρόβλημα που απασχολεί την οικογένεια προς το παρόν, αλλά και να την βοηθήσει ή να την διδάξει να ξεπερνάει μόνη της τις εμφανιζόμενες δυσκολίες και στο εξής. Επίσης, το πλεονέκτημα της οικογενειακής ψυχολογικής συμβουλευτικής είναι ότι απαιτεί λιγότερο χρόνο και λιγότερα έξοδα σε σύγκριση με την ατομική συμβουλευτική, αλλά το λαμβανόμενο αποτέλεσμα είναι πιο δραστικό και πιο μακροπρόθεσμο.
 
Είναι γνωστό ότι πολλά προβλήματα υγείας και αναπτυξιακές διαταραχές παιδιών έχουν σχέση με τη δυσλειτουργία της οικογένειας. Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα του παιδιού πάλι επηρεάζουν τη δομή και τη ζωή της οικογένειας. Συχνά αυτές οι δύο διαδικασίες είναι αλληλένδετες και δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο.
 
Η οικογενειακή θεραπεία επιτρέπει στον ειδικό να δουλεύει με το περιβάλλον όπου ζει το προβληματισμένο παιδί, επιτρέπει να χρησιμοποιούνται τα μέσα και οι δυνατότητες ξεπεράσματος νοσηρών καταστάσεων όχι μόνο ενός ασθενούς παιδιού, αλλά και όλης της οικογένειας. Η οικογένεια, και ιδιαίτερα οι γονείς μπορούν να παράσχουν την καλύτερη και την σημαντικότερη για το παιδί βοήθεια. Γι’ αυτό το λόγο ο οικογενειακός ψυχοθεραπευτής προσφέρει υποστήριξη όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς τους.
 
Ο οικογενειακός σύμβουλος μπορεί να παράσχει βοήθεια:
  • στα παντρεμένα ζευγάρια με δυσκολίες στην αλληλοκατανόηση, μείωση αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σεξουαλικές δυσαρμονίες, στις καταστάσεις ζήλειας, απιστίας, συγκρούσεων, διαζυγίου
  • στις μεγάλες οικογένειες όπου 3-4 γενιές κατοικούν μαζί
  • στις οικογένειες και στα παντρεμένα ζευγάρια που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη μοναξιά, την αδυναμία (π. χ. λόγω προχωρημένης ηλικίας) και σε άλλα άτομα σε δύσκολη κατάσταση
  • στις οικογένειες που ανατρέφουν παιδιά με διαταραχές συμπεριφοράς (ψέματα, κλοπή, κατάχρηση τοξικών ουσιών), με δυσκολίες προσαρμογής στο σχολείο και προβλήματα απόδοσης (υπερκινητικότητα, απροσεξία, νηπιοπρέπεια)
  • στις οικογένειες με παιδιά που έχουν ψυχιακές και αναπτυξιακές διαταραχές συμπεριλαμβανομένων αυτών που προηγουμένως υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε ψυχιατρικό νοσοκομείο (αυτοκτονική συμπεριφορά, κατάθλιψη, φοβίες, τικ, ενούρηση κ. α.)
  • στις οικογένειες με παιδιά που έχουν ορισμένες οξείες και χρόνιες σωματικές διαταραχές (ναυτία, εμετός, πονοκέφαλοι κ. α.)
 
Το αποτέλεσμα της χρήσης της αναπαράστασης μέσα σε μία δύο ώρες είναι ανάλογο με την πρόοδο που θα παρουσίαζαν άλλες μέθοδοι ψυχοθεραπείας σε μερικές εβδομάδες ή ακομα και μήνες.
 
Με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου είναι δυνατό να λύνουμε επιτυχώς μακροχρόνια ή/και σοβαρά οικογενεικά προβλήματα όπως επανάληψη στο οικογενειακό γένος ή στο οικογενειακό σενάριο δύσκολης μοίρας ή κατάστασης που λέγεται στέμμα της αγαμίας και να βοηθάμε στην αντιμετώπιση ψυχοσωματικών ασθενειών, ναρκομανίας ή αλκοολισμού κάποιων μελών της οικογένειας.
 
Η αναπαράσταση είναι μορφή προσωπικής, ατομικής εργασίας για την εκτέλεση της οποίας χρειάζεται η ομάδα. Αυτή η μέθοδος δεν περιλαμβάνει δημόσια διήγηση για τον εαυτό σας και για το πρόβλημά σας, γι’ αυτό η εργασία είναι αρκετά «προστατευόμενη», παρόλο που πραγματοποιείται στην ομάδα.
 
Κατά μέσον όρο, η αναπαράσταση διαρκεί περίπου μία ώρα. Μερικά μέρη της εργασίας εξακολουθούν να μην έχουν ακόμη και σήμερα επιστημονική ιατρική απόδειξη και γίνονται αντιληπτά ως ένα θαύμα. Άλλα μέρη της θεραπευτικής διαδικασίας είναι προς το παρόν καλά ρυθμιζόμενα και αντιπροσωπεύουν γνωστές στους ειδικούς τεχνολογίες.
 
Στις περισσότερες φορές η αναπαράσταση είναι μία από τις φάσεις της ψυχοθεραπείας που μπορεί να γίνει κρίσιμη καμπή. Μετά την αναπαράσταση πολλά πράγματα στη ζωή του ανθρώπου αποκτούν άλλη σημασία και συμβαίνουν θεραπευτικές αλλαγές που αυτός περίμενε τόσο καιρό.
 
Η ψυχοθεραπεία, αν είναι καλή και ποιοτική, δίνει στον άνθρωπο μια πραγματική ευκαιρία να αλλάξει προς το καλύτερο. Και μπορείτε να διαλέξετε μόνοι σας τι ακριβώς για σας είναι το καλύτερο. Ο καλός ψυχοθεραπευτής ποτέ δεν επιβάλλει την άποψή του πώς να ζείτε σωστά. Για μας ο ρόλος μας είναι να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε τι θέλετε από τη ζωή και να βρούμε μαζί με σας το συντομότερο δρόμο προς την εκπλήρωση των επιθυμιών σας. Ανεξάρτητα από την ουσία των προβλημάτων σας ή των ζητημάτων που σας ενδιαφέρουν μπορείτε να διαλέξετε και την ατομική και την οικογενειακή μορφή ψυχοθεραπείας. Θεμελιώδης διαφορά της ατομικής ψυχοθεραπείας από την οικογενειακή είναι ότι στην πρώτη περίπτωση την ευκαιρία να αλλάξετε τη ζωή σας σας δίνει μόνο ένας άνθρωπος, ο ψυχοθεραπευτής, και εργάζεστε μόνο πάνω στις δικές σας αλλαγές. Ενώ στην οικογενειακή θεραπεία τέτοια ευκαιρία σας τη δίνουν ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι, τα μέλη της οικογένειάς σας, και είναι δυνατό να εργάζεστε πάνω στις αλλαγές ολόκληρης της οικογένειας.